Menu
Gildia Pióra na Patronite

Istnieje na mapie dusz naszych taki maleńki świat,
Którego granice na sercu wiodą blizn zakrzepły ślad.
Jego współrzędne błękitem oczu twych wyznaczone
i archipelagiem życzeń, co jeszcze nieodgadnione.

Tam milon gwiazd tylko dla nas zawisło pod sklepieniem,
By zawsze były pod ręką, gdy pomyślimy życzenie.
Tam każda z polnych ścieżek spod naszych stóp zrodzona
I każde pasmo górskie pokryte wspólnych trosk szronem.

Jest tam pustynia duszy, gdzie wiatr piaskiem w oczy wieje.
I błękitna smuga oazy, gdzie w mirażach zaklęte nadzieje.
Kilka głębokich łez jezior ze stopniałych wód serca lodowców
I w lesie zwątpień samotnia, do której trafiam niemal po omacku.

I choć nie jest to świat idealny i bardzo czasem doległy,
Gdy wszędzie szaleją burze, a każdy ląd inny niepewny,
Biegną tam nasze dusze do siebie po moście tęczy...
Tam, gdzie otwarte ramiona, i port serca zawsze bezpieczny.

137 917 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    7 November 2010, 13:15

    Damianie, dziękuję za te ciepłe i jasne słowa i zawsze zostawiam otwrate drzwi dla tak Miłego Gościa:)

  • Huaquero

    7 November 2010, 13:12

    Niezwykły i piękny świat...

    Gdzie na pustyni duszy, "gdzie wiatr piaskiem w oczy wieje", dostrzegam tę różę pustyni :)

    Świat, gdzie wystarczy pierwsze słowo, by zanurzyć się w jego oazie... Cudownie działający na wyobraźnię...
    A przy tym mistrzowsko połączony nieprzeciętnym talentem lekkości słowa niesamowitej Autorki :)

    "gdzie otwarte ramiona" w tak magicznym świecie tajemniczej konstelacji gwiazd, udeptanych ścieżek przez słowa wzruszeń, tu wrócę :) po tym "moście tęczy", wrócę...

  • giulietka

    7 November 2010, 11:50

    To da się zauważyć tylko z przymrużeniem oka
    ;)

  • giulietka

    7 November 2010, 11:26

    Błyskotliwy w opiniach, ściemniasz w odpowiedziach...

  • giulietka

    7 November 2010, 11:23

    ...ale tylko w tej Nibylandii...;)

  • giulietka

    7 November 2010, 11:13

    znów było zamierzone;) a łapanie za słówka może być przyjemne, ale nie zastąpi odpowiedzi;)

  • giulietka

    7 November 2010, 11:05

    Co mi się znów;) udało Grzesiu?

  • giulietka

    7 November 2010, 11:00

    Dzień dobry Grzesiu:) Ja zaś dla przyjemności:)

  • giulietka

    7 November 2010, 10:58

    Dziękuję Grzesiu:)

  • Seneka 18

    7 November 2010, 09:50

    Przepiękny wiersz...Poezja sercem pisana...Masz wielki talent...