Menu
Gildia Pióra na Patronite

Irytuje mnie

Irytuje mnie tchórzostwo myśli,
brak granic i mostów.
Do szaleństwa doprowadza,
szydercze spojrzenie i czerwień pieśni.

Irytuje pozorna jedność poglądów,
wielka rodzina sprzecznej ugody,
nakaz kompromisów od lat,
wpisany w życzliwości protokół.

Szarpie me nerwy słowo – braterstwo,
Chóralnie wyniesione na barykadzie ideałów.
Wyniszcza ciche przyzwolenie niegodziwości,
Skąpane w kolorycie szarej codzienności.

Kto jednak krzyknie – dość,
nim świat znów pchnął na nowe tory.
Kto wspomni tamten purpurą odziany świt,
Nim znów przyjdzie przyszłość o przeszłości urodzie.

4637 wyświetleń
89 tekstów
19 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!