Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dobranoc, aniołku

Inspirowane: Emilie Simon - Ice girl

zamiast sufitu nad głową
wieko lichej trumienki
w ramiona śmierci wtulony
dobranoc, aniołku maleńki.

gdzie matka, co przyciskała cię do piersi
gdyś chlipał w dzień i kwilił w noc?
dlaczego miast w nucone kołysanki
przyszło ci wsłuchać się w ciszy głos?

aniołku skrzydełkami otul matki płacz
co ziemi garście zaciska skulona nad grobem we łzach
i szepnij jej do serca jeszcze raz
że w niebie kochasz się w melodii nut zapisanej w jej oczach

zamiast matki mleka mleczną kroczysz drogą
trumienki denko sufitem ci i podłogą
lodowate ramiona śmierci oderwały cię od życia
śnij, aniołku maleńki o Bogu, wyjdzie on do ciebie z ukrycia

i zaznasz radości maluszku z aureolką
choć matka twoja nieboga przeklęła
tego, co przyjął ciebie w ojcowskie ramiona
dobranoc, aniołku, śpij, ja będę czuwać

22 631 wyświetleń
434 teksty
46 obserwujących
  • Inel

    30 January 2012, 23:37

    Dziękuję ;)
    Jak to śpiewał w piosence "Ulotność" Piotr Rogucki:
    "Jeżeli serca wam nie spłoną, to na darmo szukam słów.
    Jeżeli zadrżą i załkają, to w poezji mieszka Bóg." ;)

  • annak

    30 January 2012, 21:01

    bardzo wzruszający wiersz, a zarazem pięknie napisany...

    pozdrawiam...

  • Inel

    29 January 2012, 12:47

    Nie wzgardzę inspiracjami, ale w moją domniemaną zdolność śmiem wątpić. ;)
    Pozdrawiam ;)

  • Inel

    29 January 2012, 12:27

    Świetna muza i świetne natchnienie. ;)
    Dziękuję ;)