Menu
Gildia Pióra na Patronite

IM CZŁOWIEK JEST STARSZY...

Im człowiek jest starszy tym częściej zagląda w głąb siebie
Tym częściej pyta o swoje miejsce w niebie
Tym częściej się w kątach chowa swojego sumienia
Tym bardziej szuka sensu zrozumienia

Im człowiek jest starszy tym częściej szuka Boga
Tym częściej przed snem narasta w nim trwoga
Tym częściej w lustrze szuka ludzkiej twarzy
Tym bardziej żałuje gdy szuka starych kalendarzy

Im człowiek jest starszy tym bardziej ceni czas
Tym śmielej wnioski wyciąga z mas
Tym częściej po prawdzie nie kluczy, nie błądzi
Tym częściej wybacza, rozgrzesza, nie sądzi

Im człowiek jest starszy tym częściej łzę roni
Tym częściej pokoleń ból tuli do skroni
Tym bardziej dostrzega swe miejsce w niebycie
Tym bardziej odczuwa, że błądził przez życie

19 699 wyświetleń
162 teksty
0 obserwujących
  • 8 May 2015, 09:48

    Fajny tekst, bardzo mi się podoba przesłanie. Z drugiej strofy wyrzuciłbym " starych", zatraca się rytm.