Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tęskniąc za milczeniem

Teksty z obrazami - Tęskniąc za milczeniem - exsilentio
Tęskniąc za milczeniem - exsilentio

Im bardziej dziś uszczelniam łódź
Tym ciężej dalej drogą iść.
Pękła już każda chyba gródź
I każde Jutro upadło w Dziś.
Najchętniej płynąłbym milczeniem
W szarym półmroku troskliwego cienia
Którego, co dla mnie pocieszeniem,
Na drobne się już nie rozmienia.
Najchętniej zasnąłbym na łące,
I, szepcząc myśli wprost do gwiazd
Ugaszał głoski zbyt gorące,
Zbyt lotne wsadzał zaś do gniazd.
A wtedy wiatr by cichł,
Wsłuchany w moją jakże ciszę,
I pocieszeniem byłoby
Milczenie, którego dziś nie słyszę.

41 487 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!