Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 16 November 2020

odległości

ilekroć ktoś ci powtarza
abyś nabrał dystansu do siebie - uważaj
bo można odbiec od swojego ciała tak daleko
że pewnego dnia zapomnisz
rysów własnej twarzy
charakteru pisma palców na wietrze

przestaniesz słyszeć delikatne załamania
w głosie
gdy mówisz o wzruszeniach zdarzeń drobnych
jak odwołana premiera smutku
czy przeżegnany deszczem szalik

nie odróżnisz więcej u siebie
krzyku złości od krzyku za złością
dreszczy zimna od dreszczy strachu przed zimnem
łzy niosącej sól
od łzy co dźwiga wodę
jak parasol

a co istotniejsze ponad wszystko
gdy będziesz za daleko
możesz nie zdążyć w porę ucałować
rany po kamieniu
rzuconego przez kogoś żartobliwie

i dostrzeżesz ją dopiero
gdy zakażenie wda ci się głęboko i owinie
wężem ciasno wokół serca

28 856 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • onejka

    24 May 2019, 10:21

    Czasem tak człowiekiem coś rzuci o ścianę, że się zdrapuje godzinami ;)

    od Sol 8, Maryla S., Maciek Zz
  • sprajtka

    24 May 2019, 09:27

    Piękny komentarz Onejka

  • onejka

    24 May 2019, 09:09

    Pięękny ! dojrzały, aż pachnie z każdym wersem bardziej, wnika w szare komórki i...zostaje !

  • Kamil Borkowski

    23 May 2019, 19:19

    Kurde, zapomniałem, że już ten wiersz wstawiałem :D

  • Kamil Borkowski

    23 May 2019, 17:10

    Alicjo, ja zwykle nie mam pojęcia co mam odpisać na takie słowa, dlatego tak lubię poezję, bo w niej autor nie powinien być dostrzegany. Chciałbym żeby sam wiersz zdjął kapelusz i powiedział coś mądrego, ale ten tutaj już się nagadał, skończył wątek, ubrał płaszcz i zniknął...

  • sprajtka

    23 May 2019, 16:20

    Jeśli o mnie chodzi to nr jeden jest wiersz "żegnanie"...ale i ten jest równie piękny...

  • sprajtka

    23 May 2019, 16:12

    Cudowny...jeden z lepszych...Chylę czoła...