Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Droga pytań

Ile trzeba czekać
by czekanym wędrowcem spotkać w niespełnieniu
swe szczęście
jak długo trzeba błądzić w świecie
by odnaleźć w kimś nić Ariadny
do samego siebie
jak daleko uciec
by wreszcie powrócić
jak głęboko zwątpić
by do dna uwierzyć
jak wytrwale milczeć
by bez słów usłyszeć w kimś
własną ciszę
jak głośno pytać
by usłyszeć najcichszą odpowiedź
spotkanych się w sobie spojrzeń
jak czule ranić
by zabliźnić tęsknotą
nie bólem
dokąd odejść
by rodzinnym domem stała się w kimś pamięć
nie grobem
jak zrzucić z serca kamień pytań
by miłość stała się im drogą syzyfa
w nie kończącą się odpowiedź
kolejnych pytań?

89 700 wyświetleń
1387 tekstów
12 obserwujących
  • 7 March 2021, 10:25

    Oto jest opinia!
    PS Po ciepłych słowach szczególnie o "Requiem nadziei " stałaś mi się Mabo tutejszą wyrocznią w sprawach poezji.