Menu
Gildia Pióra na Patronite

Inny chód

Igiełki lodu szczypią
w policzki,
usta ściągnięte
w wąską kreskę.

Po drabinie kręgosłupa
wspinają się mrówki
jedna za drugą
w rytmie wojskowej
musztry.

Płatek śniegu wirując
opada na obrus
wtapiając się w jego biel.
Oddechy rzeźbią kolejny
gwiezdny wzór
już skrzy się srebrzyście
i kreśląc powolne
esy floresy
śladem pierwszego
opada na stół!

Parzą kaloryfery
gorąca herbata paruje
w imbryku
placek drożdżowy
pachnie wanilią
my przy stole
a tu taki
chłód!

18 837 wyświetleń
159 tekstów
4 obserwujących
  • kati75

    21 January 2022, 20:19

    Ten placek drożdżowy mnie przekonał😉