Menu
Gildia Pióra na Patronite

„Morituri te salutant”

Idący na śmierć pozdrawiają cię Cezarze!
Grzmi meldunek atletów wystawionych w skwarze.
Murmillo rybia głowa, Secutor z gladiusem,
Retiarius w trójząb zbrojny - plemię Spartakusa.

Na placu areny przeciw sobie stają,
gdy tłum wyje – krwi rządny – broni dobywają.
Scena walką pobrzmiewa, piach potem nasiąka.
Miecz nić wątłą przecina – z życiem to rozłąka.

„Przebij go!” (Lugula) kciuk wydaje wyrok
na tych co w bojaźni arenę z bieżnią mylą.
Na tych zaś co dziarsko kończyli swe boje
Charon w łodzi czeka i Elizjum podwoje.

Tych Fortunie miłych – oblubieńców Junony
czeka sława, pieniądze, i matron alkowy.
Gdy na koncie zgromadzą dość cudzych agonii
miast Gladiusa – Rudius dzierżyć będą w dłoni.

Tak kariera czempionów sięga apogeum.
Z tarczą opuszczają mury Colosseum.
Lecz gdy dni pierwsze wolności będą już za nimi
wzdychać zaczną za tymi śmiercią przetkanymi.

luty 2015

28 112 wyświetleń
253 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!