Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 24 January 2021

Lekarze nie poeci, tylko wersy życiu dopisują...

I znów rozmawiam
z nieprzespaną nocą o twarzach
na których gasną słońca

i żebram o litość Twą Panie
- porzuć Krzyż choć na chwilę
i bądź tu
gdzie szepty tracą głos
a ostatnie spojrzenie szuka Twych rąk

powiedz im Panie, że będziesz
gdy smutkiem stanie się piękno
a nad rzeką jeszcze będzie zielono

za każde Twe słowo zapłacę tysiącem zapomnianych spowiedzi
ale bądź

I chodź, chodź ze mną Panie

w sali numer pięć
w podartych płucach cichnie życie
znów

11 927 wyświetleń
41 tekstów
79 obserwujących
  • Nie płacz Ewcia

    1 February 2021, 18:38

    Powiedz im Panie, że będziesz...

    Będzie, zawsze jest i będzie.

    Piękny, wzruszający.

    od zorro4, laser show, Kardisz
  • Bromba

    24 January 2021, 18:53

    Wystawieni na ciężką próbę mocujemy się z rzeczywistością.
    Często
    Błachymi sprawami związujemy Bogu ręce i szukamy gwoździ.
    A dziś taką jest godzina, że te ręce dobre, tęsknotą się stają.

    A i lekarzy przyszło nam docenić, chwalić.
    Pandemii aż trzeba było, żeby poświęcenie ich zobaczyć.

    Gratuluję Marysiu wyróżnienia.
    I przyznaję się, żem do pani doktor bez maseczki przyszedł :)

    od lontano, Kasandra48, Grafit
  • Sexoh't

    21 January 2021, 18:17

    Ja do Marysi proszę bez skierowania, po znajomości.
    Bo mnie serce boli jak czytam piękne i smutne wiersze. I o receptę na zdrowie proszę :)

    od ryksza, Fergus, RedRose
  • RedRose

    20 January 2021, 22:40

    Marysiu, nie poddawaj się smutkowi, miej jak najdłużej tę wrażliwość, jaką mają
    młodzi lekarze, zwłaszcza teraz, w tak trudnym czasie.

    Wiersz napisać potrafi wielu, ale niewielu z nich potrafi wziąć te gasnące słońca za rękę i z nadzieją na "zielone pasteiska", tam je zaprowadzić. A Najwyższy, pan nieba w tym Ci pomoże. Nie trać nadziei.

    Ściskam.

  • Meron

    20 January 2021, 17:40

    A w tym miejscu autorce należą się ukłony, więc czoła chylę.

    Choć piękny jest doczesny świat, u Pana Boga za miedzą najbezpieczniej, za piecem najcieplej, w ogródku najpiękniej.
    Wszyscy tam pójdziemy, oby nie samotnie.

    od Fergus, RedRose, Duse
  • motylek96

    20 January 2021, 13:04

    ⭐⭐⭐

    od lontano, Meron, Fergus
  • Malusia_035

    20 January 2021, 09:56

    Bardzo wzruszający .

    Pozdrawiam Cieplutko Marysiu :)

  • Malachite

    20 January 2021, 01:53

    Wiersz
    Modlitwa. Piękny.

    od sprajtka, Fergus, Malusia_035