Menu
Gildia Pióra na Patronite

I przyjdą posłańcy zwątpienia
U bramy ogrodu staną
Nie będą pokornie czekać
Aż furtkę im otworzysz
Wyrosną myśli złych bluszcze
A słowa będą im ścianą
Na której chłodnych ramionach
Uścisk zdradziecki położą.

Witar wyrwie z objęć ziemi
Drzewa tęsknoty korzenie
Zabije chłód czerwień róży
I lodem skuje jej serce
Zgasi oddechem grobowym
pochodni gasnące płomienie
I zimny pocałunek zostawi
Gdzie martwe zasną kobierce.

Ale nim przyjdzie wiosna
I świt rosę zbudzi promieniem
Nim ziemi bryłę roztopi
I życia przyniesie tchnienie
Zanim się zieleń soczysta
W drzew koronach roznieci
Przez ogród pójdę z pochodnią
Wśród śnieżnej myśli zamieci.

137 610 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    12 December 2010, 11:49

    Dziękuję Motylku, Tobie również przyjemnego dnia życzę:))

  • motylek96

    12 December 2010, 09:48

    Zabieram ,bo jak napisała Kaja komentarz zbyteczny

    Miłej niedzieli:)

  • IBELLA

    11 December 2010, 09:38

    Cała przyjemność po mojej stronie :)

    Ciekawa jestem kolejnych wierszy :)

  • giulietka

    11 December 2010, 09:37

    ...podobnie jak do zawsze zaskakujących i pięknych tekstów Ibelli:))
    Dziękuję:)

  • IBELLA

    11 December 2010, 09:34

    Do Ciebie zawsze warto zaglądać :)

  • giulietka

    11 December 2010, 09:33

    Kaju dziękuję za odwiedziny i ich ślad w postaci cennych komentarzy.
    Pozdrawiam:)

  • IBELLA

    11 December 2010, 08:36

    Madziu ... komentarz zbędny ...wiersz zabieram :)

  • giulietka

    9 December 2010, 19:39

    Dzięki Damianku, fajna muzyczka, bardzo ciepłe rytmy, w sam raz na zimowy wieczór:)

  • Huaquero

    9 December 2010, 19:27

    http://www.youtube.com/watch?v=RRTDrriPNVU

    Oby ta zima minęła jak najszybciej, Madziu... Pozdrawiam cieplutko...

    Video RRTDrriPNVU
  • giulietka

    9 December 2010, 17:47

    Dziękuję, za tę iskierkę:)