Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Gdzie nic, to wszystko

I pewnie wyruszyć mógłbym w świat
Cóż straszniejszego może być niż samotność
- samotność ociupinkę tylko samotniejsza
Bo jakże źle wysiadywać noce przy ognisku samemu
I jakże źle mówić do siebie na głos
A nie już tylko w myślach
Szmer ludzi zastąpić szumem drzew
A rzadki dotyk muskaniem wiatru
I tylko ta pewność
Że byłbym sam jak samemu tylko być można
Wyzwala czy upokarza bardziej?
Bez krzty nadziei i wiary grama
Czuć się można tak lekko
Jak nic
I jak nic zniknąć można
I w tej nicości
Niczym puch
Unosić się
Odlatywać
Tam gdzie nic
Znaczy wszystko

81 776 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!