Menu
Gildia Pióra na Patronite

I może zatęskniłbym za Kościołem

I może zatęskniłbym za takim Kościołem
Gdzie chleb byłby zamiast opłatka
stół w miejsce ołtarza
odgrodzonego balskami
z wieczerzą zamiast ofiary

I może zatęskniłbym za Kościołem
katakumbami bez minaretów
Z Ewangelią zamiast kodeksów
Braćmi i siostrami, bez urzędników

Czy człowiek nie tęskni za Edenem
bez drzewa poznania dobra i zła?
Więc próbuje budować raj
zakładając kajdany

Więc na próżno czytać
słowa apostołów
"Zerwaliście więzy z Chrystusem;
wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie"

103 445 wyświetleń
1204 teksty
141 obserwujących
  • MyArczi

    31 May 2020, 08:40

    no właśnie ja myślę, że jeśli przyjmiemy eden jako faktyczne wydarzenie na linii czasu, to musimy zmierzyć się ze wszystkimi nieścisłościami, włącznie z argumentem przeciwko omniscjencji

    nie wiem, dla mnie projekcja swojej wersji raju wygląda podobnie jak ucieczka do roli metafory, ale każdy ma swój pogląd na to

    pzdr

  • szpiek

    30 May 2020, 20:30

    Jak ogłoszą mnie papieżem, to kto wie, może się skuszę 😋
    A tak na poważnie, masz rację, takie podejście powoduje, że z czasem wszystko zjeżdża ze swoich torów, dlatego nie jestem zainteresowany sektami i kościołami

  • szpiek

    30 May 2020, 19:54

    Wierzę, że był, ale wątpię, że taki jak sobie go współcześnie wyobrażamy

  • MyArczi

    30 May 2020, 18:34

    tak poza tematem, to ten eden w końcu był czy to tylko metafora?