Menu
Gildia Pióra na Patronite

Uśmiech zabija (na) śmierć

I dobrze, że choć odrobinę,
od skrzywienia małego zaczynasz

Najpierw tylko patrz,
jak grymas różni się od uśmiechu.
Powaga. Lustro sprawdź
- ono prawdę powie - bez pośpiechu.
Potem usta rozszerz troszkę śmielej
- sprawdź kurze łapki, czy masz ich za wiele.
A jeszcze potem możesz ćwiczyć w parze
- tak wiesz, ja tobie - ty mi pokażesz

A co, ktoś zabronić ci może
zabijać śmiechem o każdej porze?

Pod koniec gdy masz na to ochotę
możesz się zanieść głośnym chichotem.
A na finał finałów zarażaj śmiechem,
tylko tak wiesz - z odwagą, z impetem.

Uwaga przed zastosowaniem:
- nie ufaj mi i pod byle pozorem,
skonsultuj śmiech z jakimś doktorem.

I żeby nie było - to mówiłam ja,
ta, której do śmiechu wcale nie było
kiedyś.

(Inspiracja danioł)

24 222 wyświetlenia
527 tekstów
51 obserwujących
  • Gaia

    18 October 2018, 11:30

    Ś- miechy różniaste:
    he he he - rechot
    hi hi hi - chichot
    ha ha ha - szczerozęb
    e e e - plujus
    ho ho ho -. Coca cola, I... Mikołaj
    ;)

  • Gaia

    18 October 2018, 09:05

    A w ogóle spójrz
    czy śmiech nie jest śmieszny?
    Sam w sobie już bawi,
    każdy jest inny - jak człowiek

  • Gaia

    18 October 2018, 09:01

    jak sztuczny to zaledwie grymas
    krzywi usta wbrew temu co jest
    taka sztuka neuronów lustrzanych
    ale...
    choćby w próbie i na przekór temu,
    tak tylko dla siebie, warto ćwiczyć nienawykłe mięśnie twarzy
    a nuż się zarazisz
    głębokim przeponowym śmiechem na zdrowie
    :)

  • Gaia

    18 October 2018, 08:20

    Taaak, różny jest czas dla każdego..., dziewczyna wysiada pod koniec zdegustowana taka, no bo jak to tak, zupełnie bez powodu, tudzież publicznie rechotać bez związku i przyczyny... ;(
    A ja lubię zarażać się śmiechem. I już.
    Miłego :)

  • 17 October 2018, 21:16

    Gość w czapce zaczął się śmiać dopiero dwa przystanki dalej. Niektórzy potrzebują czasu, by... złapać infekcję. :D
    Dobranoc. :))

  • Gaia

    17 October 2018, 21:03

    Oj, wiem i dziękuję, Jestem łasuchem ... na śmiech :D
    I szczerzę się dźwięcznie. O tak:
    https://www.youtube.com/watch?v=jpRIegCJsL4

    Wzajemnie :))

    Video jpRIegCJsL4
  • 17 October 2018, 20:41

    Oj chciałem Cię tylko uśmiechnąć, na życie, należycie. :)
    Dobrej nocy. :))

  • Gaia

    17 October 2018, 19:57

    intencja Ari zupełnie insza,
    ale fakt, formuła przydatna dla wielu okoliczności.
    Pół żartem, pół serio na każdą okazję
    ;))

  • 17 October 2018, 19:50

    Jarząbek Wacław, trener II klasy. :P
    Fajne.
    Pozdrawiam Autorkę i Inspirację. :))