Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nim zgasnę....

http://www.youtube.com/watch?v=46o1joHp7t0

Nim zgasnę w Twoich ojcowskich ramionach
nim moje życie dobiegnie... końca.
Pozwól... raz jeszcze spojrzeć na łąki
mieniące się rosą w promieniach słońca.

Znów ujrzeć chabry wśród kłosów zboża
i... czerwień maków w soczystej zieleni
na nurt rzeki spojrzeć... doliny i wzgórza
na słońce na niebie gdy się... rumieni.

Pozwól nacieszyć się tym co stworzyłeś
nim oddech ucichnie i sen mnie zmorzy
nim... oczy mgłą smutną zajdą Ty Ojcze
zaprosisz do siebie do swych przestworzy

gdzie ptaki wzlatują w błękitne sklepienie
w puchate chmurki jak... owce na hali.
Pokażesz mi polskie kochane Tatry... i
krzyż na Giewoncie i... naszych górali.

Chcę byś pozwolił mi ujrzeć... Bałtyk.
Piętrzące się fale w zachodzie słońca
skrzeczące mewy wśród kutrów rybackich
i piasek ciągnący się plażą bez końca.

Zabierz... na spacer w krainy jezior.
Ujrzałam już morze , ujrzałam też góry
teraz... gdy koniec mój jest już bliski
pokaż mi Panie jeszcze... Mazury.

A potem mnie ułóż na łące wśród wrzosów
gdzie motyl skrzydłami trąca powietrze
gdzie drzewa szumią i słychać śpiew ptaków
wysokie źdźbła trawy kołyszesz na wietrze.

Niech tęcza mostem do Ciebie się stanie
z jej końcem w Twoich ramionach zapłaczę
choć... tyle widziałam już dzięki Tobie
żałuję że więcej już nic... nie zobaczę...

55 134 wyświetlenia
395 tekstów
57 obserwujących
  • miramija

    3 October 2012, 20:15

    Agnieszko, przepięknie spisane strofy... jestem pod wrażeniem i podziwiam...

  • agniecha1383

    3 October 2012, 17:09

    Dziękuję ciepło Wszystkim...pozdrawiam uśmiechem...na zapas...
    :):):)

  • misiek45

    2 October 2012, 23:03

    Agnieszko przepiękny wiersz że brak słów żeby to wyrazic,pięknie dobrane słowa ,cudeńko-pozdrawiam serdecznie i przecudnych snów tej nocy ;)))

  • 2 October 2012, 22:53

    Agnieszko... wyjątkowo i pięknie :)))
    Czytam kolejny już raz i jestem... w miejscach, o których piszesz...

    Pozdrawiam ciepło :)))

  • Julka 10

    2 October 2012, 22:39

    Napiszę krótko, chociaż ciągle pod moimi tekstami tłumaczysz się, że nie..umiesz....:)

    Rozpisałaś się...na na dobre i na....piękne :))) Gratuluję, wiersz i ten i poprzednie ( chociaż z braku czasu każdego nie komentuję ) superrrr :)))

    Kolorowych snów Agnieszko :)

  • luterin

    2 October 2012, 21:16

    Zapadł mi w serce Twój wiersz...bo bliskie mi chabry... maki... Mazury...a przyjdzie kiedyś czas gdy nasze głodne oczy pożegnają najbardziej ukochane miejsca...

  • słoneczniki

    2 October 2012, 20:48

    Agnieszko Ty to potrafisz trafić do ludzkich serc...

  • annak

    2 October 2012, 20:27

    b.poruszając i pięknie napisane...pozdrawiam serdecznie

  • 2 October 2012, 19:34

    Pieknie słowem malujesz.
    Pozdrawiam. :)

  • agniecha1383

    2 October 2012, 19:27

    :) dziękuję Wam cudnym uśmiechem:)
    Nie byłam jeszcze na Mazurach:)pozdrawiam