Menu
Gildia Pióra na Patronite

odmieniajmy tutaj od teraz

https://www.youtube.com/watch?v=TRScx7nXvHQ

Jesteśmy tu obok siebie
z kawałkiem własnych żyć
i z biciem własnego serca
co w nowy dzień pomaga iść

by uśmiech dać drugiemu
dobrego słowa moc
niech nie króluje przemoc
ni zniewag słownych mrok

gdzie honor kieruje sercem
a dobroć nadzieje da
że uśmiech dasz za darmo
nie niecnych szyderstw garść
by słowo niosło światło
i rozjaśniało szarość dnia

Nie po to dano to miejsce
by złem częstować nas
lecz małym zwykłym gestem
rozbudzać szczęście w nas

każdego ścieżki inne
i inne talie kart
choć życie to nie gra.

Bezdusznie można zatłuc
wrażliwą cząstkę w nas
a przecież na tych kartach
dobra opowieść niech trwa

o tym co trudne i smutne

o miłości i łzach

o tęsknot niezliczonych odmętach

i życia najciemniejszych dniach

o wierze i nadzieji

o tym co w każdym z nas gra

Dobro niech zawsze zwycięża
krocząc obok podłości dnia
Niech każdy zmierza do szczęścia
a nie do otchłani zła

czy tylko to martwe słowa
czy może z duszy krzyk
nie słyszysz bo słyszeć nie chcesz
a może jest ci wstyd

nigdy nie jest za późno
by krzyknąć niegodziwościom pas!

zacznijmy nowe jutro
niech dobroć płonie w nas.

19 346 wyświetleń
294 teksty
23 obserwujących
  • 27 November 2017, 19:33

    Bo tu piszą prawdziwi ludzie nie roboty.

  • I.Anna

    27 November 2017, 18:36

    Adnachiel dziękuje za Twoje słowa, niestety szkoda ze tutaj częściej mrok zniewag niż płomień dobroci
    Pozdrawiam :)

  • Adnachiel

    22 November 2017, 13:10

    To ja się dołączam do słów uznania.
    Świetny tekst Iwonka.
    Perła mądrości warta zapamiętania.

  • I.Anna

    22 November 2017, 11:56

    Bardzo Wam moi kochani dziękuje. Tak mnie wczoraj naszło pod wpływem słów Yankesa z apelem do administratora

    Bożena
    dziękuje za Twój ślad i słowa uznania.

    Yestem

    Mój drogi, na Ciebie i Twój uśmiech zawsze można liczyć i też doczekać się w nocnej porze:)
    Myślisz, że kamień wzrusza... czasem wydaje mi się, że tak.
    Prędzej kamień się wzruszy niż niektóre serce...

    kati

    wracaj zawsze, bo czekam, miło że doceniasz i mysle, ze podobnie sercem czujemy.

    Pozdrawiam i przesyłam najszczerszy uśmiech każdemu z osobna niech rozjaśnia trudy dnia.

  • kati75

    22 November 2017, 09:07

    najprostsze rzeczy nie wymagaja wielkiego wysiłku wystarczy chcieć i umieć otworzyć się na innych ,pięknie napisane Iwonko;)dobrego dnia;)

  • 21 November 2017, 23:39

    Popieram. Zgadzam się z Bożeną. Takie słowa potrafią poruszyć nawet kamień.
    Dobranoc. :))

  • 21 November 2017, 21:56

    Niech płonie.
    Piękny tekst, poruszajacy.