Menu
Gildia Pióra na Patronite

PROŚBA

Hej Poeto proszę Cię
Napisz coś optymistycznego
Wreszcie napisz to
Przestań zasmucać mnie
I tak bardzo drażnić
Swoją ślepotą
Swoją niedojrzałością
Swoim nierealizmem
Nie prześladuj mnie już
Majem w środku zimy
A spójrz wreszcie na rzeczywistość
Tą jedyną tak piękną styczniową
Wyjdź do ziemi
Wyjdź do ludzi
Pogłaszcz kota i psa
I nie zaśmiecaj już śniegu
Smogiem twoich czarnych
Samotnych i Bóg też nie wie czego
Żądających od codzienności
Odrealnienia strof

297 724 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
  • marka

    12 January 2017, 20:59

    Normalnie manifest. Zawsze to lepiej na coś pozytywnego czekać.

  • fyrfle

    12 January 2017, 17:25

    Mi tam wystraczy jak spowoduje zawał.

  • sprajtka

    12 January 2017, 15:11

    Wiersz zaczyna być "poezją", gdy dusza zaczyna kołatać :-)

  • fyrfle

    12 January 2017, 14:32

    Poezja jest widzeniem, albo odrealnieniem

    Wuj Stach

  • nicola-57

    12 January 2017, 13:30

    "wirsz" jak recepta, albo książka kucharska z przepisami na db wiersze w/g fyrfle...

    to może raz jeszcze przypomnę tu, z pamięci cytując Karola Irzykowskiego: Poezja, jeśli ma być czymś, to koroną myślenia, a nie azylem dla ubogich duchem.

  • Adnachiel

    12 January 2017, 11:51

    Mirku, uwielbiam Cię za Twój optymizm :)
    W poezji jednak nie zawsze o to chodzi, by piękno świata opisać, lecz by poruszyć to, co w nas zastygło.
    Ale... możliwe, że ja się nie znam.
    Nie wszystko można wyjaśnić, nie wszystko można zrozumieć.
    Pozdrawiam :))