Menu
Gildia Pióra na Patronite

O, burzo!

„Hej ludzie, hej burzo! Ach, jestem radosny!
Wesoło się uśmiecham do mej wewnętrznej wiosny!
Burzo! Ach, żywiołu dziecię, ciężkie mroczne chmury!
Odwieczne i potężne, o niebiańskie mury!
Aby błyskawicę przyszło mi zobaczyć
Nie będę żałował, aby życia stracić!
Mroczne piękno burzy, kare konie grzmiące
Przesłaniają upał, przesłaniają słońce!
Deszcz, łzy niebios biją o chodniki!
A w mieszkalnych oknach świecą się ogniki
Taniec wiatru z liściem, wyjące upiory!
Kryją się w ciemnościach duchy, chowają się zmory
Tańczysz burzo, tańczysz! Posłuchaj mnie pani!
Stoją tu samotny, krzyczę z czarnej grani
Wśród zębów gór, gdzie wielka grota
Gdzie diabłów stu i garniec złota
Tu pani, ja przyzywam ciebie!
Niech mnie posłuchają twe żywioły w Niebie!”

Na pochwalę burzy, tego wspaniałego żywiołu!

13 975 wyświetleń
199 tekstów
55 obserwujących
  • Archangel_Marco

    7 March 2012, 19:01

    Avrel, cóż... czym złym jest taki napad szczęścia i nadziei?! I mnie niedawno opadł ów, wczoraj praktycznie! Dzień był tak piękny, tak cudowny, że nic nie mogło go zniszczyć.
    Taki piękny był wtedy poranek, taki piękny!

    Więc pisz, droga pani, pisz... ciekawość to pierwszy stopień do Avalonu. ;D

  • WilceeQ`

    19 October 2011, 20:40

    jakiś czas temu miałam napisać coś ala odę, było mi tą ukraść ;)