Menu
Gildia Pióra na Patronite

raskolnikow

[grzebiąc w popiołach]

czasem sami leżymy sobie na sercu
i wszędzie nas pełno
choć wewnątrz wciąż pusto

bo najgorsze jest to nic
po wszystkim
gdy przestaje budzić do życia
wczorajszy sen

i pozostaje
iść tyłem
lecz nie zawracać

choćby najświeższe było własne zepsucie
najmniej w nas było czegoś więcej

dłonie pełne wypadania
zdjąć z głowy

patrzeć w oczy
gdy stoimy plecami do siebie
i nie szukać w tym sensu
znów rozciąć sobie wargi
w uśmiech

gdyż puste miejsca
też potrzebują przestrzeni do życia
puste słowa - ciche odstępy

z małej litery się napisać
i starać się tylko
siebie nie przekreślić

bo zwijanie z bólu rozwija

uczy czarno-białych
życzyć śmierci
kolorowych snów

i sercem choćby z kamienia
pukać do cudzych drzwi

14 211 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    29 July 2014, 22:45

    nie ma sprawy

  • .Rodia

    29 July 2014, 22:38

    mówię o poezji
    ćwierkanie skowronków o różowych skrzydełkach
    czy trzepot motylich rzęs w świetlisty poranek
    to lipa i kicz

    pomiędzy złamanym sercem a połamanymi skrzydłami, to ja już wolę sobie łamać wiąż tylko język

  • .Rodia

    29 July 2014, 22:33

    żeby dobrze pisać trzeba pielęgnować smutek
    pić
    palić
    skurwysynić
    i brać za to moralną odpowiedzialność

    wątpię by młodzi ludzie ot tak sobie pisali bzdety
    a później kontynuowali walkę o normalne życie

  • onejka

    29 July 2014, 22:07

    może to przeczucie

  • .Rodia

    29 July 2014, 21:54

    aj
    np.
    w wątku skojarzenia na forum gdy było napisane "gwiazdy" moje skojarzenie brzmiało "ja" - freudowskie przejęzyczenie...

  • onejka

    29 July 2014, 21:52

    w dodatku skromni

  • .Rodia

    29 July 2014, 21:29

    hm
    raczej byli

  • onejka

    29 July 2014, 21:27

    Miło mieć świadomość, że są tutaj też Poeci

  • Smurf007

    28 July 2014, 21:54

    na szczęście nie tylko twarze przypominają nam o obecności, :))
    każdy sam stroi się do dni..
    zazwyczaj takie wiersze dodaje do poezji ;)
    sprawdzę czy tam jest :))

  • giulietka

    28 July 2014, 21:54

    Chyba nie do końca,
    choć minęło tu wiele,
    ale Ty akurat masz coś z niego... ;)