Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ból ojczyzny

Głos sumienia za talary tu kupisz,
honor również wydalisz.
Każdy u każdego w kieszeni siedzi,
a prawda tonie w tej beznadziei.

Prosty człowiek prawdy w mediach szuka...
Boli, że tak łatwo można go oszukać.
Karmią się tym co podają na tacy,
sami ślepcy,nasi ubodzy rodacy.

Orzeł do lotu nie potrafi się wzbić,
zanieczyszone powietrze nie pozwala mu żyć.
Ludzkie postępowanie skaziło mu krew,
Śmierć ogłosiła swój zew!

Jego los wykuty...
Dłońmi własnego narodu...W kajdany zakuty!
Kiedyś mężnie rozpościerał skrzydła,
Dzisiaj w strachu widłach...

Przybity do ziemi,stan agonii Mu bliższy.
Tragedia, takie przeznaczenie zgotowali mu bliscy!
Wyrok wydany! Amnestii brak.
purpurą zabarwi się cały kraj.

Ostatnie chwilę egzystencji...
Krew z pyska mu tryska.
Umarł orzeł,
umarła ojczyzna.

13.07.2012/ odświeżenie i edycja 14.02.2021

12 269 wyświetleń
111 tekstów
58 obserwujących
  • kuloodporna

    14 February 2021, 22:15

    Jeszcze nie umarła ......ale któż to wie jak będzie........

    od lontano, brozyna, skrobek
  • kati75

    14 February 2021, 22:02

    Jeszcze Polska nie zginęła póki my żyjemy!

    od kuloodporna, lontano, Grafit
  • Sexoh't

    14 February 2021, 20:46

    Nasz piękny Orzeł już się wzbił, rozłożył wielkie, piękne skrzydła i mknie po niebie.
    Na szczęście.

    od Blanca87, skrobek, Kenzo