Menu
Gildia Pióra na Patronite

Żołnierze!

Gdzie jest żołnierzu, Twe niebo...?
Gdzie żona czeka kochana?
Za co walczyłeś? Dlaczego?
Co znaczy Twoja rana?!

Kto kazał Ci iść do walki?
I za co, znowu się pytam?
Czy zapomniano Cię całkiem?
O Tobie nigdzie nie czytam

A przecież Ciebie są setki
Jak nie tysiące, bodajże!
Fałszywe wśród ludzi smętki
Oddaj tym kłamcom, oddajże!

Ty niosłeś karabin i wolę
Ty niosłeś siłę, wojaku
Nie padniesz już pod stołem
W karczmie, po pijaku..

Gór już nie zobaczysz
Ni brzegów latem nabrzmiałych
O piekło może zahaczysz
Gdzie krzyki Twych wrogów grzmiały...

Inspirowane utworem Adamo70. Mocno inspirowane.

13 975 wyświetleń
199 tekstów
55 obserwujących