Menu
Gildia Pióra na Patronite

Azyl Notre Dame

Gdzie wznosi się katedra uczuć,
Słowa klękają u jej bram
I nie śmiem podnieść nawet wzroku
Na twarz przecudnej Notre Dame

W tej ciszy modlitw korowody
Snują się w nawach niczym dym
Zgaszone świece mojej duszy
Topnieją do cna w blasku tym.

I tylko w ciszy serca credo
Powtarza echem melodii ton
Modlitwą oczu, w których niebo
Odbija się światłem z twoich stron.

Gdzieś u sklepienia świątyni ducha
Dźwięki znajome w takt serca drżą
Najcichsze prośby niebo wysłucha
Przywróci blask wyblakłym łzom.

Jak Esmeraldy pieśń goryczy
Błąkają się myśli zmęczonych dusz
Anielskich skrzydeł szelest usłyszy
Kto raz ich kroki słyszał tu już.

I tylko w niebie gdzieś wysoko
Jasność wydarła sklepienia sny
Gdy w niebie Bóg otwiera okna
Na ziemi anioł uchyla drzwi.

Przez ten sekretny błękitów tunel
Twój Anioł przenosi o świcie sny
By w ciągu dnia ktoś w dłoniach je tulił,
Spełnione odesłał pod katedry drzwi.

Tu klęcząc wpatrzony w Madonny dłonie
Modlitwy nie płosząc zbytkiem słów
Wiedz że ma dusza klęczy przy Tobie
Przeszyta światłem, wtopiona w ten cud.

Gdy ciemność przykryje nieba lazur
Wrócimy na skrzydłach do tych bram
Gdzie wieczny dla nas daje azyl
Tak bliska sercom - Notre Dame.

137 919 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    26 September 2010, 17:18

    Dziękuję Marcinie:)

  • Fileus

    26 September 2010, 15:33

    Doskonały dobór słów.

  • Huaquero

    11 September 2010, 11:38

    Boję się cokolwiek napisać, by nie spłoszyć tej magii Notre Dame...
    Przepięknie...
    Pozdrawiam Madziu cieplutko!

  • giulietka

    10 September 2010, 21:24

    Niezwykle wzrusza mnie dziś każde Wasze słowo, przy tym jakże bliskim memu sercu tekście.

    Dziękuję.

  • awatar

    10 September 2010, 19:33

    piękny wiersz, pozdrawiam

  • 10 September 2010, 11:56

    Genialne i przepiękne. Śliczne po prostu!

    pozdrawiam. :)

  • Seneka 18

    10 September 2010, 11:33

    Przepiękny wiersz...

  • izula31

    10 September 2010, 11:26

    Piękny ...

  • Adnachiel

    10 September 2010, 09:21

    Notre Dame... Ileż tam jest pozostawionych przeze mnie wspomnień... Czasami jest tam aż ciemno od skrzydeł aniołów. Jakże bliski mojemu sercu i mojemu życiu jest ten obraz.

    Ten wiersz jest A R C Y D Z I E Ł E M !!!

  • R.A.K.

    10 September 2010, 07:54

    To przepiękny wiersz ! Zapiszę go w zeszycie złotą czcionką :)