Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kartka z wakacyjnej podróży

gdzie wokół kubłów na miejskich osiedlach
kromki chleba o litość proszą
gdzie modne panie tej samej sukienki
nigdy dwa razy nie noszą

gdzie góry powstają z hałd dobrobytu
obliczonego na krótki czas
gdzie moda dyktuje żywotność odzienia
a na śmietnikach nadmiary szaf

gdzie oku szybko wszystko się nudzi
i zmienia chyżo obrazy
gdzie nowe zbyt często na miejscu dobrego
choć dobre jeszcze dalekie od skazy

gdzie plastikowe woreczki jak duchy
snują się ulicami miast
gdzie woda przestaje równać się życie
- tam wielkim postępem zepsuty świat

a obraz plaży z butelek bez listu
wyrzuconych przez zasmucone morze
rodzi pytanie: gdzie homo zgubił sapiens?
pomóż odnaleźć, mój dobry Boże
Anna Szyrwińska

57 052 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!