Menu
Gildia Pióra na Patronite

Gdyby ...

Gdzie byłabyś dzisiaj Polsko,
jakim krajem byś była,
gdyby tych istnień milionów
tętniła w Tobie siła?
Gdzie byłaby Twoja nauka,
myśl techniczna, medycyna,
gdyby machina wojenna
inteligencji nie wypleniła?
Jak nowoczesną byś była,
jak byś dziś wyglądała,
gdyby miast Twoich bestia
z ziemią nie zrównała?
Ile więcej byłoby w Tobie szczęścia,
ile łez mniej wylanych,
ile dobra i piękna,
dóbr nieoszacowanych?

Jaka byłabyś dziś Polsko
bez tych blizn krwawych śladów?
Jaka będziesz Polsko
politycznych układów?

57 032 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!