Menu
Gildia Pióra na Patronite

od czasu do czasu (nie mylić z tytułem)

gdyby tak na dworze
zabrakło chłodnej temperatury
i stanąłby ktoś w cieniu pytając o słońce

co rzuca się
jak pies na smyczy
bo przecież życie to kości
tu przypadek zbywa ekspertów
ona za mąż, on za drzwi
albo on za daleko, by ona była chociażby
za mało, albo wręcz za bardzo

więc z każdym pytaniem błądząc
wilgoć języka wciąż gdzieś mieszcząc
po kątach w oku, albo pod ścianą przyglądać się cudzym płaczom

i tylko wśród białych zębów
wierzyć we własną twardość

przewiani - tak tylko pod szyją
bo ktoś zerwał guzik na drogę i swe szczęście
przeleciał nas człowiek
ale nie na wylot

co chce wyglądać?
czemu miałbym się dzisiaj w nieład ten boski zabawić czy zbawić?

od ręki uciąć
i rozejść wśród papilarnych?

lubię ten wiatr w dłoniach
i to pustym nazwane nieskładnie
chwyta mnie to czasem od środka
nawet gdy życie mam za nic

14 251 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    16 November 2014, 17:54

    Hm
    Cieszy mnie to

  • giulietka

    16 November 2014, 16:50

    mnie chwyta
    bo ująłeś to tak banalnie mocno
    co nieuchwytne

  • .Rodia

    24 October 2014, 18:15

    Dla każdego coś

    Trudno byłoby sklasyfikować ciepło zimno do koczowníctwa

    Dzisiaj ciepło bo wzialem trochę forsy
    Nawet jeżeli ponad połowa już nie jest moja heh

  • .Rodia

    23 October 2014, 22:42

    raczej nie ma temperatury

    czasem zawieje
    nawet/ i nudą

  • danioł

    23 October 2014, 22:32

    to aż tak tam ciepło?

  • .Rodia

    23 October 2014, 22:22

    bardziej martwi mnie to
    że nie doczekam jakiejkolwiek zimy

  • danioł

    23 October 2014, 22:21

    czy ja wiem
    za jakąś zimę
    może cię już nie być

  • .Rodia

    23 October 2014, 22:17

    hm

    brzmi może
    ale to już było
    ta forma jakoś chyba powinna u mnie przeczekać jeszcze jakąś zimę

  • danioł

    23 October 2014, 22:12

    'chwyta mnie to czasem od środka
    choć środek jest wszędzie poza nim'

    ładne

  • .Rodia

    23 October 2014, 21:29

    też tak czasem

    spokojnego wieczoru