Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pieszczota...

Gdybyś cicho wymówił jedno słowo,
choćby najmniejsze i nazwał je wierszem,
gdybyś chociaż którąś jego połową
spróbował przeciąć między nami powietrze,

cenniejszym byłoby mi niż eposy,
dźwięczniejszym niż najpiękniejsza muzyka,
bliższym niż sonetów ogromne stosy
piętrzące się po nie naszych sufitach...

Gdybyś mógł stworzyć takie słowo...
Jedno. Lecz z prawem poematu...
Mogłabym recytować je z tobą,
czułość budując szeptem z tych znaków...

Mógłbyś kreślić pocałunki sylabą,
łamiąc głos gdzieś koło uszu...
I układać każdą moją słabość
do snu... W objęciach twojej duszy...

Pokochałabym je mocniej niż księżyc,
kiedy spojrzenia łączy w bladej poświacie...
Co świat nasz - mały, słaby i nędzny -
- każdej nocy przemienia w pałace...

Dla Ciebie...

http://www.youtube.com/watch?v=Wh2M1uPoPD0

16 935 wyświetleń
143 teksty
58 obserwujących
  • Arrow

    30 July 2012, 13:17

    Czytam już chyba setny raz i ciągle mi się nie znudził. Jest naprawdę przepiękny!:)
    Gratuluję:)

  • Albert Jarus

    6 June 2012, 21:11

    ja to się go chyba na pamięć nauczę- boski jest
    wymiatasz maleńka ;)
    żeby dla mnie ktoś taką poezję składał... pomarzyć...

  • Sol 8

    3 June 2012, 19:43

    Zawsze pojawi się inny czarodziej. Kto wie, może ten wyjdzie z szafy i nie będzie Ci już smutno. Trzymaj się i napisz kiedyś najdoskonalszą książkę najgłębszych schowków serc .
    [przyjaciel Ines-Awy]

  • 3 June 2012, 11:08

    To już ostatni mój wiersz.
    Wiesz. Tutaj kończy się moja wspólna droga z moim piórem.
    Zawiodło mnie i ja zawiodłam je.
    Początek jest końcem, koniec początkiem, ale już nie moim.
    Dziś w nocy spadł księżyc.
    Roztrzaskał się o ziemię.
    Już nigdy nie wróci ten czarodziej i nigdy nie przemieni moich nocy.
    Dziękuję...

  • Sol 8

    3 June 2012, 06:13

    Nie pióro prowadzi Ciebie lecz Ty je prowadzisz.
    Czyta się Ciebie na bezdechu.
    Jeśli zmarnujesz ten talent to ja się zastrzelę
    Dziękuję za piękno i uśmiech
    Dziękuję za trzepot rzęs.
    [przyjaciel Ines-Awy]

  • Da.llia.

    2 June 2012, 00:55

    piękny wiersz. pozdrawiam !

  • misiek45

    1 June 2012, 23:11

    Naprawdę pięknie-pozdrawiam

  • agniecha1383

    1 June 2012, 22:44

    tekst w wierszu...całowałabym każdą literkę ze wzruszeniem... tak cudny...podkład idealny...ubóstwiam...coś pięknego...BRAWO!!!

  • Arrow

    1 June 2012, 22:01

    Brakło mi słów naprawdę, jeden z najpiękniejszych wierszy jakie czytałam:)

  • cichadusza

    1 June 2012, 21:30

    Piękny wiersz..Gratulacje...:)