Menu
Gildia Pióra na Patronite

Gdyby Maksymilian Kolbe był rabinem

Gdyby Maksymilian Kolbe
Był rabinem
Czyli takim
Bogobojnym Żydem

To mu by stawiali
Pomniki na chwałę
Na Oświęcimiu placu
I na Manhattanie

Film by mu zrobili
A do tej roli
Pchali by się sami
Najlepsi amerykańscy aktorzy

Szkoły w Ameryce
By były jego imienia
A Żydzi by puchli z dumy
Z takiego istnienia

Ale nie będzie filmów
ani pomników
Bo Maksymilian Kolbe
Nie był Żydem

Bo tak się złożyło
Przypadkiem być może
Że nie było Żyda
Takiego

Choćby trochę
Na miarę Kolbego

Wiersz jest reakcją na brak choćby wzmianki w muzeum Oświęcimskim o Maksymilianie Kolbe i Rotmistrzu Witoldzie Pileckim.
Przypomnę że Maksymilian Kolbe oddał życie za innego więźnia a jego przejmująca postawa przyczyniła się do zamknięcia bunkra głodowego.
Dyrektorem Muzeum w Oświęcimiu jest obecnie Piotr Cywiński - lubo wykapany starszy brat :-)

76 499 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • RozaR

    22 July 2022, 08:50

    Oczywiście był Janusz Korczak ale nie byl tak naprawdę żydem bo miał matkę Polkę a do tego był wychowany w kulturze polskiej i to w duchu pozytywizmu.
    Był Polakiem z wychowania i wyksztalcenia.
    Dlatego też i o tej postaci niezbyt chętnie się wspomina .