Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Kiedyś

Życie nasze było skromniejsze
Wstyd nas oblewał czerwonym rumieńcem
Gdy błąd się zdarzył lub faux pas

Przed telewizorem czarno - białym
Kolory z wyobraźni zstępowały
Do filmowych scen

Każdy chciał Jankiem być lub Grigori(je)m
Budziło to zawsze zabawne spory
A czołg z kartonu był na 102

Chleb z cukrem lepszy był niż Nutella
W kościele była każda niedziela
Główny punkt dnia

Takie to były piękne czasy
Bez drogich gadżetów no i bez kasy
Człowiek o wszystko dbał

Szczęście mieliśmy na każdym kroku
W prostym piórniku, w białym obłoku
Tak mało trzeba było nam

Jak dzisiaj jest? Oko widzi.
Kto dziś przeprasza? Kto dziś się wstydzi?
Wszystko już normą jest

iPady, smartfony, markowe ubrania,
Monitory, kolory, konsole do grania
Życie w fotelach dzieje się
Radości i więzi coraz mniej
- Anna Szyrwińska-

57 046 wyświetleń
468 tekstów
17 obserwujących
  • Sexoh't

    12 January 2021, 22:53

    Przyzwoitość traci na wartości. Granice dobra i zła zachodzą na siebie. Źle się dzieje.

    od Anna S., Fergus, Blanca87
  • kati75

    12 January 2021, 18:25

    Najważniejsze ,że w Nas zostały te wspomnienia,możemy przekazać je dalej🙂

    od Anna S., Fergus, Maciek Zz
  • motylek96

    12 January 2021, 12:11

    Każde pokolenie ma swoje wspomnienie. Fajnie opisałaś nasze dzieciństwo. Czy za nim tęsknię... w pewnym sensie tak. Brakuje mi tej beztroski

    Pozdrawiam🙂

  • kati75

    12 January 2021, 11:32

    Kiedyś nasze podwórka tętniły życiem i ludzie byli lepsi i bardziej przyjaźni.