Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niespieszny

gdy zechcesz sierpniowych gwiazd zapytać
czy z nieba widać świt

nim go ziemskie słońce zapali

przez chwilę stań w oknie
pomyśl:

gdzieś tam
są na oścież otwarte domy

i rosa
złotem promieni tkana

a święci noszą światło nad głowami

czekają
lecz obyś późno się zjawił

101 483 wyświetlenia
954 teksty
266 obserwujących
  • Adnachiel

    1 April 2017, 08:54

    Bywa, że wiersz, który napiszę ot tak, bez większych emocji, w drodze powrotnej z pracy do domu, słuchając znajomej melodii w radio [tudzież - w radiu], staje się cenny dzięki Wam.
    I choć go nie lubiłem, teraz jest inaczej :))
    Dziękuję Wam serdecznie, a pereła rozwaliła system, hehe :)

    Pozdrawiam i życzę uśmiechniętego dnia :)

    od ryksza
  • 29 March 2017, 20:46

    To nie jest perełka, lecz jak powiedziało kiedyś pewne dziecko, to "prawdziwa PEREŁA" :)
    Podziwiam.
    Miłego wieczoru. :))

  • zapach_bzu

    29 March 2017, 20:22

    kiedy godzina wybije
    gdy dłoń papierowa
    nie uczuje pulsu
    a ty od życia
    trochę jeszcze
    jakby zbolały
    i pomięty nieco
    na wprost
    staniesz Boga
    wskaż wtedy
    palcem na mnie
    i rzeknij Mu
    choćby słowo
    że tam
    na ziemi
    jest jeszcze ktoś
    kto mimo wszystko
    bardzo się starał

    ...Inspirujesz...

  • Adnachiel

    28 March 2017, 13:30

    Naprawdę aż tak, M.?
    Bardzo mnie to cieszy, choć nie dowierzam :))
    Dziękuję, jest mi niezmiernie miło :)

    I pomyśleć, że na kawę od rana dopiero teraz mam czas :))
    Dobrego dnia :)

  • giulietka

    28 March 2017, 09:25

    gdy kiedyś zgaśnie mi słońce
    i pójść każą mi ciemną doliną
    świetlistą mapę słów twoich
    zabiorę na drugą stronę
    one mnie poprowadzą
    gdy niepewność zwiąże mi stopy
    i niewidzialną ręka
    odsłoni gwiazd zasłonę

    skradłeś mi duszę tym wierszem
    nie pierwszy już raz zresztą;)

  • Adnachiel

    28 March 2017, 08:02

    Wydaje Ci się :)
    Serdecznie pozdrawiam :))

  • Salomon

    27 March 2017, 21:54

    Człowieku wielbie ci :)