Menu
Gildia Pióra na Patronite

Z instrukcją czy bez?

Gdy odrzucimy instrukcję życia,
bo czasem gra nas przerasta,
stajemy na polach niepewnych.
Sumienie nam się zachwaszcza.

Szukamy drogi na skróty,
bez utrudnień i dla swobody.
Bijemy przeciwnika,
nieuczciwie zbieramy nagrody.

Bywa też zmiana reguł
według innych lub własnej modły
i czyni nas zwycięzcami
w sposób łatwy, ale czy godny?

Nie dziwmy się więc obawom,
które dzisiaj są wcale niemałe,
że wielu graczy świata
chce zmiany reguł na stałe.

Pokażą nam piękno życia,
bez zasad, bez zobowiązań,
pozorne szczęście i miłość
unikatowych doznań.

Pokusa łatwiejszej wersji,
jak lep na owady latem.
Zwabi, zauroczy, zatrzyma
lecz czy uwolni z powrotem?

Możemy tak grać i zwyciężać,
gromadzić trofea i chwile.
Ostatecznie to wartość żadna,
to iluzoryczne daktyle.

Ważne jest zatem niezwykle,
by nie ulegać w tej grze rewolucji
by grać i życie wygrywać
według odwiecznej instrukcji.

56 927 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!