Menu
Gildia Pióra na Patronite

cierń

https://www.youtube.com/watch?v=1HtCquBppTc
gdy nie raz,
tylko odrobinę
potrafi znaczyć
wszystko

zanim gwoździe
utkną w drewnie
by czynem osiąść

przechodzą przez
Jego Ciało

i tylu chętnych
by choć raz
jak młot uderzyć

gotowe dzieło
rąk naszych,
z podpisem
Oto Człowiek

raz jeszcze prosisz
o ogień miłości
jaki ?
po co

84 150 wyświetleń
2127 tekstów
24 obserwujących
  • dana1596

    16 August 2014, 13:28

    w sytuacjach jak w wierszu, działam odruchowo, staje w obronie słabego...i to jest mój ból, bo obrywam.
    W wierszu kilku ludzi pokazało tłumowi miejsce pod stopami...a wystarczyłby jeden odważny by tłumy ruszyć, jeden miłosierny a reszta pójdzie za nim...lecz jakże by się dla chrześcijan zakończyło? Wciąż w międzyniebie...w międzypiekle?

  • 16 August 2014, 12:10

    Coś w tym wierszu mnie chwyta, nie wiem jeszcze co. Przeczytam drugi raz.
    Ale przypomniał mi się taki performance w wykonaniu artystki, która położyła się na podłodze, tudzież stole, nie pamiętam i trwając w bezruchu, pozwoliła ludziom robić z nią, co tylko chcieli.
    Na początku nic się nie działo. Lecz gdy tylko pierwsza osoba wykonała ruch powiedzmy zdzierając z niej ubranie, wszyscy inni przyłączyli się do "zabawy". Posuwali się coraz dalej w swych czynach. Drapali ją, bili, pluli etc. Artystka musiała przerwać performance, gdyż poczuła realne zagrożenie ze strony tłumu. Dopiero wtedy ludzie w popłochu odeszli. Prawda jest taka, że gdy jesteśmy bierni, inni to wykorzystują. I druga prawda jest taka, że wystarczy jeden człowiek, by poruszyć lawinę tłumu.