Menu
Gildia Pióra na Patronite

Prosto o ważnym

Gdy myślisz inaczej, niż większość,
postrzegasz odwrotnie do wielu,
poglądy wyrażasz otwarcie,
zawiedziesz się przyjacielu.

Poznasz języki kąśliwe,
złorzeczeń popłyną strugi,
ujmować ci będą, znieważać,
odetną nawet zasługi.

Nic w tym właściwie nowego,
a nawet brak zdziwienia.
Reakcje znane od wieków,
bo człowiek rzadko się zmienia.

Jest jednak w tym małe "ale"
i czasem aż boli głowa,
bo widzisz hipokryzję,
walczących o wolność słowa.

Wielu więc cicho myśli,
i tu, też nie ma zdziwienia.
Jedno słowo za dużo,
a wiele do stracenia.

Pojawia się więc dylemat:
zabierać głos otwarty?
Czy dla korzyści własnyvh
zasłaniać swoje karty?

Wolna wola każdego,
kto robi tak, jak uważa.
Ważne, by umieć rozmawiać,
oceniać, lecz nie znieważać.

A gdy nasza ziemska przygoda
przestanie być już faktem,
słowa będą liczone
i gra w karty otwarte.

56 980 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • onejka

    13 December 2020, 00:00

    Przedostatnia stronka super ! Oby ludzie nauczyli się rozmawiać i szanować swoje poglądy.