Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fikołek matematyczny

Gdy dwie całki do tangensa
zapałały różniczkowo,
równań strumień się posypał
potęgując kwadratowo.

I w połowie wysokości
ramionami otoczone,
wiodły walkę o podstawę
krzywą linii urzeczone

Pierwsza, dumę wzięła w nawias,
druga, silnią się zasłania,
a tymczasem przyszła suma
i zgarnęła tego drania.

2004

83 908 wyświetleń
973 teksty
64 obserwujących
  • fyrfle

    28 September 2015, 11:13

    A tera już kumam ten wiersz, dobrze mieć ścisłowca obok siebie.

  • sprajtka

    28 September 2015, 10:11

    Mnie jak liczyłam, to tylko matematyka wyszła bokiem;)

  • 27 September 2015, 23:42

    Cztery razy to liczyłem i dopiero, kiedy zlogarytmowałem obustronnie przy podstawie e uzyskałem również wynik 2004. :P
    Fajne.
    Pozdrawiam. :)

  • fyrfle

    25 September 2015, 13:41

    Yyyy, ja to z matematyką ten no tego, ale Tobie wierzę na słowo.

  • 25 September 2015, 07:28

    rymowanki cacanki
    a głupiemu radość
    raczej utknę na amen w koronce
    obok blaszki rozżarzonej
    trzech zdrowasiek
    a ze czas jest wartością względną
    a ja lubię wracać do jego procentu wspomnieniami
    oby nam sie wobec tego w różniczce rymowało
    za wycięte buki , w górę kufle za prawdopodobieństwo
    i do dna
    na posuchę
    miłego ;)

  • sprajtka

    24 September 2015, 21:33

    Matmo Ty moja:)

  • Smurf007

    24 September 2015, 21:09

    Onejko, ja Cię znam, a czytam dla mnie to spora podróż w czasie..:)
    pozytywnie zaskoczony ;) tym 'ścisłym' podejściem..

  • onejka

    24 September 2015, 20:06

    Eee tam Natka, nie utkniesz, porymujesz i spotęgujesz ;)

  • 24 September 2015, 19:53

    No no , chyba w prawdopodobieństwie utknę na amen ;)
    Bardzo ładny , ale trzeba mieć choćby połowę fakultetu z matematyki aby sprostać jego interpretacji , raczej
    Spokojnego wieczoru ;)

  • onejka

    24 September 2015, 12:33

    Dzięki Incognito :)

    M. lubię matematykę, chyba byłam niezła, a ten wierszyk to taka trochę wariacja, bo matematycznie można się przyczepić. Fiołki - fikołki hi hi ja też, dziękuję :)