Menu
Gildia Pióra na Patronite

filiżanka
trafiłam na nią przypadkiem
na półce sklepowej samotnie stała pośród szkła

porcelanowa filiżanka do kawy
dłoń wyciągnęła się sama
moje palce ją pogładziły

delikatna i krucha
w jesienne trawy malowana
z obrączkami złotymi

teraz na półce w pokoju stoi
niepewna swego przeznaczenia
znajomo mi to brzmi...

idealny prezent urodzinowy mógłby
z niej być
gdyby tylko zechciał przyjść

12.10.2021, 23.15

Teksty z obrazami - filiżanka
trafiłam na nią przypadkiem
na półce sklepowej samotnie stała [...] - Monika M.
filiżanka trafiłam na nią przypadkiem na półce sklepowej samotnie stała [...] - Monika M.
33 804 wyświetlenia
282 teksty
28 obserwujących
  • 13 October 2021, 19:32

    Czasem wydaje nam się, że to, co my kochamy, innym też dech zapiera, też tego pragną. A oni są właśnie dlatego inni, że są... inni i pragną czegoś innego.
    Pozdrawiam.

    od Eneida
    • Monika M.

      13 October 2021, 19:39

      To nie inność. To głupota.
      A jeśli nawet inność, to pewnie dlatego, wszyscy tacy szczęśliwi wokół...
      Zamiast cieszyć się możliwością dzielenia dobrem, można manifestować "inność".

    • 13 October 2021, 19:46

      Czyli wszyscy, którzy nie marzą o filiżance są... głupcami?
      A może tacy szczęśliwi, bo ktoś nie dostrzegł, że pragną miłości, a dostali...
      filiżankę? ;)
      Czyli muszę iść na manifę... celebrować inność? :)

    • Monika M.

      13 October 2021, 19:49

      Filiżanka to tylko szczegół. Jeden z wielu...

    • 13 October 2021, 19:51

      Tak, jeden... z wielu...
      Miłego wieczoru. :)

  • kukaczka

    13 October 2021, 17:39

    ..hmm a ja bym w próżności kobiecej filiżankę zostawiła sobie, (i tak nie doceni, skoro nie przyszedł), a w prezencie mineralna na drogę żeby nie wysechł..