Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rozprawa o człowieku

Egzystencja
pergaminowe słowo
wyznaczające sens bytu

Bo dziś nie żyjesz
Dzis egzystujesz
nad szklanką herbaty
i kieliszkiem wódki

Wierzysz
Bo człowiek bytem jest
według Arystotelesa
Religiosus Homo

Koegzystencja
Wsparta na instynktach
starych i nie ludzkich
Jak instynkt stada

A to wszystko do kupy
na człowieka się składa

Na człowieka co żyje
konsumuje
kupuje

I nic poza tym
w większości przypadków...

Koegzystencja
Wraz z innymi bytami

19 729 wyświetleń
184 teksty
34 obserwujących
  • jesienna mgła

    16 October 2012, 00:00

    Podoba mi się... egzotycznie opisany dylemat życia :)

  • Gaia

    15 October 2012, 23:36

    Ocknąć się w stadzie niełatwo.
    Lecz kto łatwość obiecywał.
    Nim zgadniesz czas minie.
    Twój czas na Twoje życie
    Bo ono jest tylko Twoje :)