Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szkoła Żon, Molier, fragment I

Dziwna to rzecz jest kochać, czegóż nie uczyni
Człowiek spętany w sidła tak lubej zdrajczyni!
Wszak cały świat od wieków zna tych stworzeń wady.
Sam stek niedorzeczności, szaleństwa, przesady,
Dusza od wiatru lżejsza, umysł do niczego,
Słabszego nie ma w świecie nic ani głupszego.
Nic niewiernego bardziej: a mimo to przecie
Wszystko dla takich bestyj robi się na świecie.

1083 wyświetlenia
9 tekstów
1 obserwujący
  • scorpion

    2 July 2020, 08:40

    Raczej wolałbym coś Twojego poczytać, to tutaj można do cytatów dodać

    od yestem