Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pogrzeb Inki

Dziś Inkę chowali
Zachować jak trzeba
Po stokroć ustami
Wcześniej niemymi
Powtarzać powtarzać
Sobie
Powagi dodali

Zachować jak trzeba
Herberta świadectwo
Nie przetrwać lecz zginąć
I przyszłość ocalić

Nie dla was kryteria
Sędziowie Dawida
Ubeccy Ickowie
Bydło bydło i gnoje

Jak do tej dziewczyny
Szymborską dostawić
Miłosza Tuwima
Poetów komuny
Całej bandy bydła bydła i drani

Wybacz im Boże
I wam współczesnym prostakom
Niech przykład wam świeci
Od dzisiaj Polacy
Wczoraj jeszcze stado

...........................................................................

nie widzę innych
stosownych porównań
lub innej próby oceny
osób które ojczyznę zdradziły
I honor przegrały
jak wyzwać ich
od bydła i drani

Jak umiesz czytelniku
To dopisz
Bo we mnie zbyt dużo
Odrazy

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    29 August 2016, 09:07

    Tak w tym wypadku ciężko zdobyć mi się na finezję.