Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ostatni dzień w Trójmieście

Dzieleni na dwie przeciwległe wieczności

już znają
prawa ewolucji i grawitacji,
oraz kod genetyczny.

Potrafią rozszczepić atom,
zbudować komputer,
pamiętają więcej wojen
i właśnie przed nimi objawia się ostatnia tajemnica.

Choć to ludzie wówczas przyszli,
tu wyglądają jak nasi przodkowie,

nadzy jak wczoraj,
niby wyrwani z powtarzalności.

Są jak refleksje
wydobywane pod samoosłoną parasola

gdy spadamy i unosimy się
niczym deszcz, niczym słońce,
całe, zebrane w rozpuszczalnej kropli
naszego dnia.

30 300 wyświetleń
360 tekstów
51 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!