Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wstęp do modlitwy na koniec dnia

Dziękuję serdecznie Panie
Za kolejny piękny dzień
To się czuło że byłeś z nami
Dotykał nas przecież ciepły deszcz
Choć ogólnie chłodnym ten dzień
A najwspanialszym był jeż
Który pod kapliczką świętego
Żarliwie modlił się myślą cichą
Błyskiem w oczach które już rozumieją

Dzięki składamy Ci wielkie dzięki
Za miód na serce na dusze i zmęczenie
I ten do spiżarni naszej bardzo też
Za salwy śmiechu z sytych ust
Za humor gorący jak kochających krew
I krople deszczu wprowadzające
W pokorę kwiaty bzu zgiętą
Jak grzech przed kratką konfesjonału.

Dziękujemy Tobie Boże Pocieszycielu
Za kielich czerwonego wina przed snem
Że po otwarciu powiek i przemyciu ich
Wodą i konkretną modlitwą
Dalsze godziny są zwyczajnie zdrowe
No i jesteśmy szczęśliwi wierzący
Nie mający wątpliwości w kwiatach
Aż po horyzonty zasiewów o owocu
Który na pewno zbierzemy w jutro

297 594 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
  • Zebulon Z.

    21 May 2020, 14:55

    @tyrfle
    W Biblii nie ma konfesjonału, kapliczek etc... Natomiast jest Jezus Zbawiciel wzór człowieka dla człowieka. Modlitwa jest ohydą, tych którzy nie naśladują Jezusa Zbawiciela (Przyp. 28,9)