Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dla nastolatki...

Dusza...miłość wielką skrywa.
Serce się...do serca rwie.
Ciało kusi... idź na całość!
A sumienie? Waha się.

Tylko jeden krok Cię dzieli...
na rozdrożu szczęścia stoisz...
co to jednak jest za szczęście
które pragniesz a się boisz?

Przydałoby się... zwierciadło
jak w bajce ze Śnieżką...
może by Ci doradziło
którą kroczyć ścieżką.

A może wysłuchasz rad mamy
jak... lustra w bajkowej krainie?
Radziło spokojnie sumienie
zniecierpliwionej dziewczynie.

Bo... choć dusza w Niej śpiewa
i do chłopca serce rwie...
ciało też by bardzo chciało
to sumienie wciąż- na nie.

Ofiaruj Mu siebie gdy będziesz gotowa.
Oddaj Mu serce i... oddaj też duszę
lecz... jeśli nie jesteś na tyle dojrzała
to powiedz z uporem-cnoty dać nie muszę.

Bądźcie cierpliwi- pogódźcie się z myślą.
Zdążycie się jeszcze sobą nacieszyć.
Gdy przyjdzie pora dojdziecie do wniosku
że czasem...nie warto tak bardzo się spieszyć.

55 161 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • eskimoska86

    26 June 2012, 10:01

    pięknie napisane, sercem matki :))

  • miramija

    25 June 2012, 22:07

    Sympatyczny wiersz z bardzo roztropnym przesłaniem :)) pozdrawiam :)

  • agniecha1383

    25 June 2012, 14:11

    Ciepłem serca oraz uśmiechem pozdrawiam i...bardzo dziękuję:)

  • motylek96

    25 June 2012, 07:17

    na szczęście mam już te sprawy za sobą(córka 22).
    a synki(15,19)... z chłopakami to inaczej, wciąż im powtarzam aby nie zrobili mnie babcią zbyt wcześnie, bo ja za młoda jeszcze jestem.

  • misiek45

    25 June 2012, 05:20

    Dobrze to ujęłaś Agnieszko bardzo pouczający wiersz-życzę miłego i słonecznego dnia i pozdrawiam serdecznie,całuski za mądre myśli