Menu
Gildia Pióra na Patronite

...::Bezdomny::...

Drzewa niemi świadkowie sytuacji
Pod nimi bezdomny wyrusza na łowy.
Gdzieś kromka chleba,
Ktoś puszkę zostawił przy ławce,
Wieje wiatr.

Kiedyś władał swym życiem,
Dziś króluje na ulicy.
Broda symbolem mądrości
Dla Niego to dowód oszczędności.
Dno butelki to nie szkiełko mędrca.

Płaczesz, że za ciężką masz pracę ?
Spójrz na Niego.
Od śmietnika do śmietnika pcha wózek
Jak Żydzi z nadzieją na przyjście Mesjasza.
Wczorajsza gazeta Jego Dobrą Nowiną.

Zrobiło się cieplej i szybko ściemniało.
Kolejny łyk ambrozji upadłych bogów
I serce przyśpieszyło od truchtu do sprintu.
Jak dziewczynka z zapałkami ostatni raz
Zamyka oczy, śniąc o ciepłym domu.

21 110 wyświetleń
173 teksty
45 obserwujących
  • motylek96

    5 November 2010, 13:27

    Świetny przekaz