Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bezsenność

Dream, baby, dream -
kiss me goodnight and I rock you asleep...
Dream, baby, dream -
sleepin' away...
[FireHouse - Dream]

Ciężko jest wstać po nieprzespanej nocy -
dobry sen przychodzi dopiero nad ranem,
kiedy ruszać trzeba, a tak to w mocy
Morfeusza trzeba tkwić z takim stanem...

O, dlaczego to Bóg spać dziś nie pozwala?
Czy to On zsyła niemoc zasypiania?...
Uderza jak ból, jak wielki młot kowala
w kowadło z iskrami - na nic starania...

Czym są te myśli, co umysł chcą zmącać
i zamykają wrota do snów świata?...
Każą się rzucać, wiercić, cierpieć, trącać -
ile to już trwa? dni? miesiące? lata?...

Może to miejsce obok, teraz puste
odpycha dłonie Snu Roznoszącego
i niby to kara za rozpustę:
odbiera krainy snu odwiecznego...

A jeżeli ktoś już nie chce zasypiać,
próbuje wstrzymać swe senne zapędy,
bo boi się, że gdy oczy zamykać
będzie, już ich nie otworzy - co wtedy?...

Nie tęsknij, tylko bądź z nim całą duszą;
nie płacz - nią całe swe myśli wypełnij...
Niech bezsenności moce się pokruszą,
nich nic Cię nie obudzi - po prostu śnij...

nad ranem; 26 listopada 2012

5559 wyświetleń
82 teksty
2 obserwujących
  • słoneczniki

    28 November 2012, 08:39

    Ciekawy...

  • obca...**

    27 November 2012, 14:46

    Niesamowity :)
    Pozdrawiam.