Menu
Gildia Pióra na Patronite

* * *

doskonałość mnie nudzi
bo cóż ciekawego
w kompletnym braku wad?

ideał nie ma duszy
jest jak kryształu
nieskazitelny kształt

a w bliźnie jest zagadka
kto ranę zadał, cios?
czy ból w pamięci mocno
zakotwiczony wciąż?

a może to pamiątka
dziecięcych psotnych lat
gdy wystający gwóźdź
czy ostra krawędź szkła?

a zmarszczka? czy od troski?
jaką historię ma?
czy może ją wyżłobił
rozkoszy słodki ślad?

nie skrywaj opowieści
jak ślepiec braille’a trakt
każdą z chropowatości
z zapartym prześledzę tchem

7812 wyświetleń
79 tekstów
53 obserwujących
  • słoneczniki

    11 February 2012, 19:49

    To z niedoskonałości rodzą się historie... ;-)

  • Irracja

    10 February 2011, 18:05

    ... bo nawet w ślicznym i gładkim marmurze najciekawsze są ślady czasu...

    ;-)

  • Wichura

    5 August 2010, 16:03

    Dziękuję serdecznie za opinie, może faktycznie lepiej odpuścić ten pseudo-tytuł. Pozwolę sobie. :)

  • awatar

    5 August 2010, 11:20

    Ładna całość, kupuję /z wyjątkiem pierwszego wersu/tytułu/. pozdrawiam +

  • Wichura

    5 August 2010, 08:55

    Pierwsze dwa wersy to ogólna refleksja. Dalej przejście do szczegółu, tu akurat ludzkiego.

  • Tygrys

    5 August 2010, 08:52

    W drugiej zwrotce chodzi ogólnie o ideał? Czy też może chodzi wyłącznie o ten ludzki, czy też ten ponad czymś...?