Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jak tu polubić burzę?

Donośny pomruk! Pomruk zły!
Czy to gra w kręgle, czy fonia jazgotu?!
Z nieba słychać gromkie armaty.
Błysk czy neon prosto z kosmosu?

Jak tu się nie bać artylerii niebieskiej?
Gdy twardy grunt pod nogami drży?!
Chciałoby się potańczyć na dyskotece.
A strach ma od ognia większe oczy!

Jak polubić nawałnicę co podle oślepia?!
Jak wsłuchać się w heavy metal jak w symfonię?
Skoro od gromu bębenki w uszach pękają!
Czy to niebieskie potyczki wysoko w niebie?

A może Sodoma i Gomora wśród świętych?
Gradowe chmury toczą z sobą pojedynek!
Nie pojmuję naprawdę skąd ta dysharmonia?
O co tyle huku w środku lata o każdej porze?

Czy to taka atmosferyczna dyskoteka za free.
Na zewnątrz bonus płynie ściana deszczu.
Co może być prysznicem, choć nie musi wcale.
W czasie braku wody przy awarii akweduktu.

93 699 wyświetleń
899 tekstów
21 obserwujących
  • ODIUM

    5 March 2023, 14:13

    Ja bardzo lubię burzę. Oczywiście, kiedy mam schronienie. Najlepiej, gdy jeszcze zabraknie prądu. Ten uroczy nastrój!

    • Victoria Angel

      5 March 2023, 14:27

      To gratuluję Ci i podziwiam, bo ja nie znoszę burz, choć tak szczerze inaczej się ją znosi np. na piętrze, a zupełnie inaczej na parterze.

    • ODIUM

      5 March 2023, 17:40

      Ja od zawsze mam przyjemność z parteru.

    • Victoria Angel

      5 March 2023, 17:43

      Ja też uwielbiam parter, raczej zawsze jest mi na parterze najlepiej. A burze to ja bardzo lubię spędzać w hipermarketach. Tam gdzie nie ma okien blisko, nie słychać grzmotów i nie błyska. :-)))

    • ODIUM

      5 March 2023, 17:46

      Nie chciałbym mieszkać na piętrze. Jakoś sobie tego nie wyobrażam.

      No to oby burza zawsze zastała Cię w markecie, a mnie w domu. 🙂

    • Victoria Angel

      5 March 2023, 17:51

      9 lat mieszkałam na 2 piętrze. Raczej mam lęk wysokości i niezbyt dobrze czułam się na balkonie. W ubiegłym roku w markecie na 2 piętrze złapało mnie gradobicie. Mój samochód był na parkingu podziemnym, ale grad był wielkości gęsich jaj.

    • ODIUM

      5 March 2023, 18:54

      Gdybym stała na wysokiej górze, nie miałabym lęku, natomiast na balkonie już tak, bo nie mam zaufania do tego, co stworzone przez ludzi. Balkon może się zawalić, góra nie.

    • Victoria Angel

      5 March 2023, 19:15

      Mam lęk wysokości, ale on nie jest najgorszy. Mam inną gorszą fobię od niego. :-(((

    • ODIUM

      5 March 2023, 20:09

      Zdradzisz jaką?