Menu
Gildia Pióra na Patronite

Droga ku byciu

Dobry człowiek to ten, który ma w sobie siłę i wolę
By czynić dobro bezinteresownie, bez granic i bez celu.
To osoba, która otwiera serce na potrzeby innych,
Służy, wspiera i nie ocenia nikogo.

Dobry człowiek to ten, który ma empatię i zrozumienie,
Współczuje i słucha, dając cenne wsparcie.
To osoba, która potrafi widzieć piękno w każdym człowieku,
Niezależnie od różnic, jakie nas dzielą.

Dobry człowiek to ten, który kieruje się uczciwością,
Trzyma się zasad moralnych i etycznych.
To osoba, która nie ulega pokusom egoizmu,
Ale działa z myślą o dobru ogółu.

Dobry człowiek to ten, który rozumie, że ma moc,
By zmieniać świat na lepsze, krok po kroku.
To osoba, która nie czeka na innych, by coś zrobić,
Ale sama podejmuje działania, by świat był piękniejszy.

Dobry człowiek to ten, który nie zapomina o wdzięczności,
Docenia małe rzeczy i nieustannie dziękuje.
To osoba, która rozsiewa dookoła siebie radość,
Promieniując pozytywną energią i uśmiechem.

Dobry człowiek to ten, który dba o środowisko,
Szanuje przyrodę i troszczy się o przyszłe pokolenia.
To osoba, która podejmuje działania na rzecz ochrony,
By świat był piękny i zrównoważony.

Dobry człowiek to ten, który ma odwagę,
By stanąć w obronie słabszych i bezbronnych.
To osoba, która nie milczy w obliczu niesprawiedliwości,
Ale walczy o równość i godność dla wszystkich.

Dobry człowiek to ten, który kocha bezwarunkowo,
Bez oczekiwań i bez ograniczeń.
To osoba, która jest gotowa poświęcić się dla innych,
Wyznając zasadę, że miłość jest największą siłą.

Dobry człowiek to nie ideał nieosiągalny,
Ale aspiracja do doskonałości w ludzkiej naturze.
To droga, którą możemy podążać każdego dnia,
By stawać się lepszymi ludźmi i zmieniać świat na lepsze.

31 284 wyświetlenia
641 tekstów
10 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!