Menu
Gildia Pióra na Patronite

Oda do Księżyca

Do Ciebie pieśń wznoszę piękny księżycu
Tyś przy mnie zawsze czym rad czy w trudach
Ty za dnia leniwie spoczywasz w ukryciu
by nocą zawstydzić wszystkie ziemskie cuda

Gdy się wyłaniasz zza nocnej kurtyny
na czas określony, pozornie krótki
ubrany w lśniące odzienie z satyny
w mroku ciemnościach ukrywasz me smutki

Chcę być przy Tobie najwierniejszy kompanie
z góry spoglądać na zielone doliny
albo spadając z nieba pod gwiazdy przybraniem
trafić w dłonie ukochanej dziewczyny

Gdy ziemskie plony zbiorę już wszystkie
spichlerze życia zapełnię dostatnio
na niebie spocznę w twym towarzystwie
Twa bliskość uwieńczy mą podróż ostatnią

10 554 wyświetlenia
58 tekstów
6 obserwujących
  • pepek

    18 October 2012, 12:54

    Dziękuje Wam bardzo za wszystkie komentarze ;) Pozdrawiam serdecznie ;)

  • misiek45

    18 October 2012, 00:36

    Bardzo ładny wiersz i urzekająca jest ostatnia zwrotka-pozdrawiam miło;)

  • finezja

    17 October 2012, 22:35

    Jestem pod wrażeniem... Pięknie zbudowany wiersz. Pozdrawiam:)

  • miramija

    17 October 2012, 20:22

    Bardzo ładnie :)

  • eskimoska86

    17 October 2012, 20:21

    fajne:)