Menu
Gildia Pióra na Patronite

...

"Dnia dwudziestego sierpnia bieżącego roku
na dno niestrzeżonej wody
spadł podczas kąpieli
dwudziestolatek"
Powiedziała ładna pani
z ładną twarzą ładnym głosem
na brzydkim ekranie

Składników świata nie zaleca się rozbierać na czynniki pierwsze
Można przypadkiem usłyszeć za dużo złych wiadomości
A w życiu nie jest wskazane odczuwanie zbyt wielu wyrzutów sumienia
Można się wtedy przypadkiem utopić
I zostać słynnym topielcem z telewizji
Za którym
Będzie kroczył marsz milczenia
Złożony ze smutnych ludzi
ze smutnymi twarzami
smutnymi głosami śpiewającymi pieśń
o człowieku który przypadkiem wpadł do rzeki
w czasie powrotu do domu po niedzielnej mszy

"Był takim dobrym chłopcem
Znałam go od dziecka
Zawsze z uśmiechem na ustach
Czym zasłużył sobie na taki los?"

O topielcu
będziemy jeszcze długo pamiętać
W końcu jest sławny
Ma dużo zdjęć
w kolorowych albumach z nietrwałych kartek
I zniczy płonących w milczeniu

Losy ludzkiej pamięci są łatwe do przewidzenia

"Wieczny odpoczynek
racz mu dać świecie"

Łatwo jest zapominać o nieznajomych.

11 830 wyświetleń
154 teksty
31 obserwujących
  • CzerwonaJakKrew

    20 September 2015, 14:44

    Nicola - 57, Cris: Cieszę się bardzo, że Wam się podobało, i że zostawiliście po sobie ślad. Dziękuję... :)

  • Cris

    5 September 2015, 22:01

    Zatrzymał mnie.
    Pozdrawiam.

  • nicola-57

    5 September 2015, 14:26

    Bdb