Menu
Gildia Pióra na Patronite

Plomba ołowiana

dm
Wyniszczona poszarpana
am
Cała ropiejąca rana
E am A7
Polska dusza –powojenna

A w te rany gorzkie trudne
Wlali nam rosyjskie pieśni smutne
Jedno dobro w tym systemie

Na te żale historyczne
Okudżawy pieśni śliczne
Jak liryczne znieczulenie
dm
Ref : Taka plomba co pomogła
am
Lecz niestety jest trująca
E7 am
Plomba ołowiana

Ale polskie serce żwawe
Pędzi koniem gdzieś w nieznane
Jeszcze dumne zbuntowane

Zamiast koni i ułanów
Ten żywioły nam funduje
To Wysocki galopuje

A Wysocki jakby anty-ruski
Lecz po rusku topi smutki
Jakie polskie te emocje

Ref : Taka plomba co pomogła
Lecz niestety jest trująca
Plomba ołowiana

Po rosyjsku wyleczona
Bardziej wschodnia niż zachodnia
Polska dusza ulepiona

Niewolnicze nosi cechy
Bułat bestii nadał ludzkie cechy
Bestia duszę urobiła

Bo w Smoleńsku nie zadrżała
Tylko się głupawo śmiała
Polska dusza post-sowiecka

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    16 March 2014, 08:40

    Ja to śpiewam nawet.

  • 9 February 2014, 20:52

    Przeczytaj to na głos.

  • RozaR

    5 February 2014, 16:25

    Coś za coś .- Jesteśmy wytworem komuny sowieckiej ,myślimy i nasze wartości wynikają z niej. W mniejszym lub większym stopniu nosimy w sobie jej dziedzictwo. Jak byśmy myśleli i mówili gdyby Rosjanie nie weszli by do Polski ? Gdyby przeżyła elita przedwojenna ,gdyby inni nam grali zamiast Okudżawy i Wysockiego ? Czy wtedy byśmy tak łatwo zobojętnieli na mord w Smoleńsku ?