Menu
Gildia Pióra na Patronite

Warszawo

Dla jednych jesteś punktem na mapie
Dla mnie sercem polskiego narodu
Kolebką twoją chatka rybaka
Na mazowieckim wyrosłaś piachu

Na tron cię wyniósł król Zygmunt III
Pokój miłował walczył orężem
Dzisiaj z kolumny patrzy na miasto
Gotów je bronić krzyżem i mieczem

Wiele przeżyłaś pożary wojny
I bohaterów i nikczemników
Z ruin powstałaś dziś wielka stoisz
Czy wypiękniałaś?

Wielkie arterie pałace place
Bulwary przyciągające tłumy
Ośrodki myśli nauki pracy
A w centrum Pałac ruskiej architektury

Bieda ukryta w gąszczu bogactwa
Rozsypujące się kamienice
Tu żyją ludzie którzy nie mają
władzy nad tymi co tu władają

Warszawskie getta tu się skrywają
za szlabanami żywopłotami
gdzie ochroniarze z pomocą kamer
pilnują domów i drogich aut
(z przyciemnionymi szybami)

Kusisz tym blichtrem niecodziennością
bogactwem banków szansą na sukces
rozrywką w barach i klubach nocnych
tym co nieznane krzykliwie łechcesz

Ale cię kocham (któż by nie kochał)
wielu ją sławi w mowie i pieśni
bądź więc przyjazna dla wszystkich ludzi
"Sen o Warszawie" niech im się przyśni

20.XII.2019

195 wyświetleń
2 teksty
0 obserwujących
  • Radek Ziemniewicz

    1 December 2019, 20:02

    Dla mnie piękne miasto. Mam same dobre wspomnienia związane z Warszawą. Nawet jeśli nie wszystkie były łatwe, jak wizyta w Muzeum Powstania Warszawskiego.