Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dla Dziadka

"Dla dziadka"

Noc nastała tym razem szybciej,
zaczęła się w chwili jednej mocniej
niż ktokolwiek by przypuszczał.

Nikt nawet podejrzeń nie zdążył nabrać
o tym, by dzień chciał szaty nocy ubrać.

Takie rzeczy przecież istnieją...
niczym słońce chowa się za bielutką knieją,
gdy czas zachodu dzwony biją,
gdy podczas burzy pioruny pieją.

On natomiast zamknął swe oczy które zmęczył śmiertelnie,
wnet zasnął cichutko w błogim śnie, w skrzydłach i wiecznie.

Myśli, że się nie obudzi,
przypuszcza że nikogo nie przytuli
lecz czyn otwarcia oczu go trudzi...
być może kiedyś się jednak przebudzi.

Czy zobaczy, czy poczuje, czy zasmakuje,
czy szklanki wody się napije.

Noc przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie,
lecz trzeba wierzyć,
iż po niej będzie już tylko wieczny poranek w niebie.

23 686 wyświetleń
270 tekstów
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!